Z podanych składników zagnieć ciasto na jednolitą masę. Ciasto umieść w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
Ciasto rozwałkuj na lekko posypanym mąką blacie lub stolnicy w prostokąt o wymiarach 30 x 20 cm. Plastry masła rozłóż na połowie prostokąta, a następnie przykryj drugą połową ciasta. Rozwałkuj je ponownie na prostokąt o wymiarach 50 x 30 cm, a następnie złóż jak list (krótszy bok od prawej strony złóż do połowy, drugi bok od lewej strony załóż na ten złożony). Tak złożone ciasto wstaw do lodówki na 15 minut. Po tym czasie ponownie je rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 70 x 40 cm. Ciasto posmaruj wodą przy pomocy pędzla.
Cukier i cynamon wymieszaj. Odłóż ok. 3 łyżki do posypania wierzchu. Resztą posyp ciasto i zwiń w roladę (rulon) od dłuższego boku. Końce odetnij, wyrównując ciasto. Roladę pokrój na części (każda po około 5 cm).
Bułeczki ułóż na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przez środek każdej bułeczki zrób zagłębienie za pomocą trzonu drewnianej łyżki. Przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp resztą cukru z cynamonem. Wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki