Żółtka oddziel od białek. Żółtka i masło zagnieć z zawartością opakowania ciasta kruchego. Blachę o wym. 25 x 30 cm wysmaruj tłuszczem i wyklej połową ciasta. Na wierzchu rozsmaruj powidła. Resztę ciasta podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i zagnieć. Obie części schłodź w zamrażalniku ok. 30 minut. Po schłodzeniu ciasto kakaowe zetrzyj na tarce (duże oczka) na powidła. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Pianę nałóż na ciemne ciasto i wyrównaj łyżką. Na pianę zetrzyj pozostałe jasne ciasto.
Wstaw do podgrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po ostudzeniu ciasto można obsypać cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki