Masło roztop i odstaw do przestygnięcia. Mąkę zmieszaj w misce z drożdżami, dodaj cukier, sól i wymieszaj. Następnie dodaj jajka i ciepłe mleko. Całość zagnieć. Gdy składniki się połączą dodaj ostudzone masło. Zagnieć ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mleko zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj mak, gotuj jeszcze przez chwilę. Następnie zdejmij garnek z ognia, dodaj mąkę, całość dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłóż je na stolnicę, jeżeli ciasto bardzo się klei oprósz je nieco mąką i zagnieć. Następnie ciasto podziel na 4 części. Każdą część rozwałkuj na prostokątny placek o wymiarach ok. 30 x 20 cm. Każdy placek posmaruj nadzieniem tak, by brzegi pozostały czyste. Następnie zwiń placek w roladę. Roladę przetnij wzdłuż na pół i zapleć zakładając jedno ramię na drugie. Każdą z porcji ciasta przygotuj w ten sam sposób.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rolady ułóż na blasze, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Następnie ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki