Żółtka oddzielić od białek. W misce mikserem utrzeć żółtka z cukrem do białości. Dodać olej i wymieszać. Do masy z żółtek dodać mleko, mąkę i proszek do pieczenia, miksować 2-3 minuty aż powstanie jednolita masa. Ciasto odstawić na ok. 15 minut, aby odpoczęło. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę. Pianę delikatnie połączyć z wcześniej przygotowanym ciastem. Gotowe ciasto nakładać łyżką na rozgrzaną nasmarowaną tłuszczem patelnię, smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać Masę śmietanową o smaku malinowym, ubijać dalej aż powstanie jednolity krem. Placki podawać z Masą śmietanową o smaku malinowym, ze świeżymi owocami i listkami mięty.
Przepisy
Desery
Desery
Desery