Foremkę o wymiarach 30 x 25 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
W misce zagnieść masło, mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą jajeczną, powoli dodając olej i maślankę.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, większe pokroić na połówki. Truskawki ułożyć na cieście i posypać kruszonką.
Blachę wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 55 - 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Upieczone ciasto ostudzić.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki