W małym garnku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło lub margarynę.
Mąkę wymieszaj w misce z drożdżami. Dodaj pozostałe składniki oraz mieszaninę tłuszczu i mleka i całość zagnieć do czasu uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło (podwoiło objętość). Blachę o wymiarach 40 x 30 cm posmaruj tłuszczem.
Ciasto ponownie krótko zagnieć na powierzchni posypanej mąką. Następnie rozwałkuj je i przełóż na blachę. Odstaw na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Porzeczki umyj i usuń szypułki (jeżeli owoce są mrożone należy je wcześniej rozmrozić). W misce wymieszaj śmietankę z jajkiem, cukrem i budyniem w proszku. Następnie dodaj porzeczki. Masę rozsmaruj na cieście.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 25 - 35 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Płatki migdałowe upraż na patelni bez tłuszczu, a następnie ostudź. Pistacje rozłup i drobno posiekaj. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź.
Przed podaniem ciasto posyp płatkami migdałowymi oraz posiekanymi pistacjami. Możesz również posypać ciasto cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki