Mleko podgrzać w garnku i rozpuścić w nim masło lub margarynę.
Mąkę wymieszać delikatnie w misce z drożdżami. Dodać pozostałe składniki oraz ciepłą mieszaninę mleka i tłuszczu. Całość zagnieść do czasu uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Blachę o wym. 40 x 30 cm posmarować tłuszczem i wysypać mąką.
Ciasto ponownie zagnieść na powierzchni lekko posypanej mąką. Następnie rozwałkować na blasze. Jabłka umyć (nie obierać), pokroić w słupki i wyłożyć na ciasto. Kwaśną śmietanę zmieszać z cukrem, płatkami migdałowymi i cukrem wanilinowym i powstałą masę rozsmarować na jabłkach.
Blachę wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki