Makę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól, cukier, ciepłą wodę i oliwę. Wszystkie składniki dokładnie zagnieć i wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut. Zagniecione ciasto przełóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h.
Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na patelni na oliwie, dodaj pomidory, przeciśniety przez praskę czosnek, sól i cukier. Duś na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do momentu odparowania soku. Odstaw do przestudzenia.
Wyrośniete ciasto wyłóż na stolnicę, utwórz gruby wałek i podziel go na 8 równych porcji. Z każdej uformuj kulę i rozwałkuj ją na cienki placek. Placki układaj na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy placek nakładaj sos, a nastepnie plasterki pomidorków koktajlowych. Na końcu posyp startym żółtym serem, a boki ciasta posmaruj oliwą.
Blachę wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono