Mleko lekko podgrzej. Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól. Następnie wlej ciepłe mleko i łyżkę oleju. Całość dobrze wyrabiaj, ciasto będzie luźne i może się kleić. Po wyrobieniu przełóż ciasto do czystej miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia aż podwoi objętość.
Do miski przelej przecier pomidorowy, oliwę, dodaj sól, pieprz, zioła oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Na patelni podsmaż krótko pokrojone w plastry pieczarki z łyżeczką soli do momentu aż puszczą wodę i odcedź. Paprykę pokrój na krótkie paski a cebulę w piórka. Oliwki pokrój na krążki. Ser zetrzyj na tarce.
Gdy ciasto wyrośnie przełóż je na stolnicę oprószoną mąką i lekko rozwałkuj na kształt prostokąta wielkości blachy z wyposażenia piekarnika. Blachę posmaruj olejem i przełóż na nią gotowy spód. Następnie posmaruj ciasto sosem, posyp serem i na wierzch wyłóż pozostałe składniki.
Pizzę wstaw do piekarnika. Piecz na środkowym poziomie.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 220 °C
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono