Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, sól, cukier i dokładnie wymieszaj. Następnie dodawaj stopniowo wodę i mieszaj drewnianą łyżką do momentu połączenia się składników. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 2 h do wyrośnięcia. Po tym czasie delikatnie uformuj z ciasta kulkę na oprószonym mąką blacie i odłóż na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Pokrojoną w kostkę cebulę usmaż na oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę całość podsmaż. Następnie dodaj śmietankę, sól i pieprz do smaku. Cebulę z czosnkiem duś w śmietance, aż sos lekko zgęstnieje. Przelej do miski, dodaj garść posiekanej natki pietruszki i wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
Szpinak rozmróź, a następnie podsmaż, aby odparował nadmiar wody. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem, dodaj śmietankę i jeszcze chwilę smaż. Przełóż do miseczki i odstaw do wystudzenia.
Pierś z kurczaka umyj, oczyść, przekrój w poprzek jak na kotlety, przypraw i usmaż. Odstaw do przestudzenia, a następnie pokrój w kostkę.
Blachę z wyposażenia piekarnika posmaruj oliwą. Wyrośnięte ciasto uformuj dłońmi na blasze. Posmaruj sosem, posyp serem i wyłóż pozostałe składniki. Wstaw do piekarnika na najniższy poziom. Piecz do zarumienienia się spodu.
Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 230 °C
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono