Mleko lekko podgrzej. Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól. Następnie wlej ciepłe mleko i łyżkę oleju. Całość dobrze wyrabiaj, ciasto będzie luźne i może się kleić. Po wyrobieniu przełóż ciasto do czystej miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia aż podwoi objętość.
Do miski przelej przecier pomidorowy, oliwę, cukier, sól, dodaj przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Na patelni podsmaż krótko pokrojone w plastry pieczarki z łyżeczką soli do momentu aż puszczą wodę i odcedź. Plastry szynki pokrój w paski. Ser zetrzyj na tarce.
Gdy ciasto wyrośnie przełóż je na stolnicę oprószoną mąką i podziel na dwie części. Z każdej z nich uformuj delikatnie kulę a następnie rozwałkuj na placek o średnicy ok. 24 cm. Każdy placek ułóż na osobnej blasze wysmarowanej wcześniej olejem. Następnie posmaruj ciasto odrobiną oleju, sosem, posyp serem i na wierzch wyłóż pozostałe składniki.
Pizze wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie. Pizza jest gotowa, gdy jej spód lekko się zrumieni.
Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 220 °C
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono