Pomarańczę umyj, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Na patelnię wlej sok, dodaj skórkę, cukier, alkohol i cynamon. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, mieszając, by cały cukier się rozpuścił. Zmniejsz ogień i duś 5 - 7 minut, aż sos nieco się zredukuje. Dodaj żurawinę i naciętą wzdłuż laskę wanilii. Duś jeszcze około 15 minut, aż owoce staną się miękkie. Na tym etapie możesz lekko rozgnieść je widelcem i zredukować wyciśnięty sok przez kolejne 5 minut. Odstaw, usuń laskę cynamonu i wanilii.
Pierś z kaczki opłucz, osusz i natnij skórę ostrym nożem na krzyż (by utworzyć kratkę). Uważaj, żeby przy tym nie naciąć mięsa. Natrzyj skórę solą i pieprzem. Ułóż piersi skórą do dołu na suchej, rozgrzanej teflonowej patelni i postaw na średnio-dużym ogniu. Smaż ok. 6 minut, usuwając łyżką nadmiar tłuszczu. Przewróć pierś i smaż kolejne 4 minuty. Piersi zawiń w folię aluminiową i odstaw na 5 - 7 minut.
Piersi podawaj polane sosem z pieczonymi ziemniaczkami lub ryżem.
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono