Do przesianej mąki wsypać drożdże, wymieszać. Dodać sól, olej, wodę. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wrośnięcia.
Posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojone w plastry pieczarki, doprawić pieprzem, solą i ziołami, razem chwilę dusić. Wystudzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Ser zetrzeć na tarce.
Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na 6 równych części, każdy kawałek ciasta uformować w owalny placek, posmarować olejem, nałożyć farsz, skleić tak jak tradycyjne pierogi. Wierzch pierogów posmarować rozmąconym jajkiem. Blachę wysmarować tłuszczem, ułożyć pierogi.
Pierogi na blasze wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 30 - 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 220 °C
Upieczone pierogi podawać na ciepło.
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono