Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, brzegi wysmaruj masłem. Piekarnik nagrzej do temp. 180˚C. Białka oddziel od żółtek. Masło ucieraj z cukrem, dodaj żółtka, miód, zimną wodę, kwaśną śmietanę, mąkę pszenną, sodę, kakao i przyprawę korzenną. Ucierając doprowadź do uzyskania gładkiej masy. Białka ubij na pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Następnie ciasto przełóż do tortownicy.
Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do tzw. do suchego patyczka.
Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczony piernik odstaw do wystygnięcia. Ostudzone ciasto wyjmij z formy. Środek ciasta wydrąż łyżką, pokrusz i włóż do miseczki.
W garnku podgrzej dżem pomarańczowo-imbirowy i rozsmaruj go na wydrążonym cieście.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Po 5 minutach odsącz listki. Czekoladę, 50 ml śmietanki i namoczoną żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej (stawiając miseczkę z połamaną czekoladą, na garnku z gotującą się wodą). Pozostałą ilość schłodzonej śmietanki ubij mikserem na wysokich obrotach. Do ubitej śmietanki wlej płynną, rozpuszczoną czekoladę i dodaj cukier puder, ciągle mieszając. Masę rozsmaruj na cieście, tworząc delikatną górkę. Wierzch ciasta obłóż pokruszonym wcześniej ciastem.
Kopca oprósz cukrem pudrem i udekoruj gwiazdkami cukrowymi. Ciasto wstaw do schłodzenia na ok. 3 h.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki