Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek w kształcie gwiazdki (6 wielkości). Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.
Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę.
Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.
Lukry podziel na 6 porcji. Pierwszą część lukru pozostaw białą. Do kolejnych części dodawaj po 3 - 4 krople, aby uzyskać największą gwiazdkę w najciemniejszym kolorze. Pierniki układamy jeden na drugim od największego do najmniejszego na szczycie. Pomiędzy lukrowanymi piernikami znajduje się maleńki piernik bez lukru. Całą piramidę delikatnie obsypujemy drobnymi perełkami. Z jednego opakowania Pierniczków Dr. Oetkera można zrobić 4 takie piramidy.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki