Miód, wodę, cukier, cukier wanilinowy, sok z cytryny i masło podgrzej na wolnym ogniu, a następnie przełóż do miski i wystudź. Dodaj do masy jajka i przyprawę korzenną. Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną, przesiej. Dodaj 2/3 połączonej z sodą mąki, ciasto wyrób, dosypując pozostałą część mąki. Ciasto umieść w lodówce na ok. 50 minut. Wymieszaj mleko z żółtkami.
Cukier puder przesiej. Białka wlej do wysokiego naczynia, dodaj połowę cukru pudru i ubij mikserem na jednolitą masę, dodaj pozostały cukier nie przerywając ubijania. Naczynie z lukrem nakryj wilgotną ściereczką.
Z papieru pergaminowego lub kartonu wytnij szablony. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Wycinaj nożem poszczególne elementy domku przy pomocy szablonu. Elementy układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkami w kształcie gwiazdek (różnej wielkości) wycinaj ciastka.
Blachę z ciastkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 - 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po wystudzeniu każdą upieczoną część posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem i wstaw jeszcze na 3 - 5 minut do piekarnika. Przygotowany lukier nałóż do pergaminowej tutki, nożyczkami odkrój końcówkę. Cukierki "landrynki" rozpuścić i wylej na papier do pieczenia. Gdy zastygną ostrożnie zdejmij i przyklej za pomocą lukru do ściany przedniej tak, aby powstała szyba. Wszystkie ściany połącz ze sobą za pomocą lukru. Przy wklejeniu poszczególnych elementów odczekaj chwilę, aż lukier zacznie zastygać. Następnie przyklej dach. Na dachu wyciskaj lukier tak, aby powstały dachówki. Następnie przyklej drzwi i płotek ozdób lukrem. Chatkę udekoruj fantazyjnie perełkami i gwiazdkami. Z gwiazdek z ciasta uformuj choinki i udekoruj perełkami. Całość posyp cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki