Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.
Rozgrzej biały lukier, przelej do woreczka, odetnij mały koniec i zrób reniferom poroże i wzory na choinkach. Na jeszcze nie zastygnięty lukier przyczep perełki.
Pozostałym lukrem polukruj renifery, na jeszcze mokry lukier wysyp delikatnie drobne perełki.
Kolorowymi pisakami udekoruj szyję i noski reniferów, czarnym pisakiem zrób oczy, a złotym kopytka. Układaj pierniczki obok siebie i pozostaw do całkowitego zastygnięcia lukru.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki