Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C. Morele i orzechy pokrój na mniejsze części i wsyp je do miseczki. Dodaj rodzynki i mąkę. Dokładnie wymieszaj. Masło rozpuść i ostudź. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Całość miksuj najpierw na niskich, potem na najwyższych obrotach przez około 5 minut do uzyskania gładkiego ciasta. Posiekane bakalie wymieszane z mąką dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do blachy.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto wyjmij z formy po około 10 minutach. Odstaw je do wystudzenia.
Konfiturę z moreli przełóż do garnka i podgrzewaj do momentu, aż konfitura stanie się bardziej płynna. Gorącą rozsmaruj na cieście i posyp orzechami włoskimi.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki