Masło rozpuść i ostudź. Piekarnik nastaw na temp. 180°C. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka, ostudzone masło i wodę. Całość miksuj najpierw na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 5 min. do uzyskania gładkiego ciasta. Blachę o wym. 25 x 35 cm posmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto nałóż do blachy.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto wyjmij z blachy po ok. 10 min. Odstaw do wystudzenia.
Wystudzony piernik wyjmij z formy i pokrój ostrym nożem na paski o wym. 2,5 x 12,5 cm (odcinając wierzch ciasta).
Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę.
Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.
Lukier przelej do worka cukierniczego i wyrysuj ukośnie nierówne paseczki. Następnie czerwonym pisakiem wykonaj ukośne pasy wzdłuż wyrysowanych wcześniej białym lukrem. Zanim lukier zastygnie piernikowe paski udekoruj białymi perełkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki