Margarynę utrzyj z cukrem dodając 2 żółtka, miód, wodę, śmietanę. Mąkę wymieszaj z sodą, kakao i przyprawą korzenną. Dodawaj stopniowo do utartego tłuszczu, dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie wymieszaj z ciastem. Ciasto nałóż do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy o dł. 25 cm.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 70 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu piernik zostaw w formie na 10 minut. Wystudzone ciasto przekrój poziomo na 3 części. Polewę o smaku białej czekolady podgrzej w gorącej wodzie. Płynną polewę przelej do utartego masła, dodaj aromat, wymieszaj. Dolny blat ciasta posmaruj powidłami, przykryj warstwą ciasta, następnie rozsmaruj masę z białej czekolady, nałóż ostatni blat ciasta. Wierzch ciasta polej polewą deserową.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki