Białka oddziel od żółtek. Masło zmiksuj z cukrem, dodaj żółtka, miód, zimną wodę, kwaśną śmietanę, powidła, mąkę pszenną, sodę, kakao i przyprawę korzenną. Zmiksuj od uzyskania gładkiej masy. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem.
Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Ciasto przełóż do podłużnej formy o dł. ok. 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz do suchego patyczka.
Czas pieczenia: ok. 70 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Po upieczeniu piernik odstaw do wystudzenia.
Z 200 ml mleka odlej ćwierć szklanki i rozmieszaj w nim proszek budyniowy z cukrem. Pozostałe mleko ze śmietanką zagotuj. Rozmieszany proszek przelej do gotującego się mleka i gotuj, cały czas mieszając do zgęstnienia.
Dobrze wystudzony piernik przekrój poziomo na 3 części. Pierwszą część posmaruj powidłami śliwkowymi, następnie przykryj drugą częścią i rozsmaruj na nim gorący budyń, przykryj trzecią częścią. Piernik wstaw do lodówki na 2-3 h, do stężenia kremu budyniowego.
Czekoladę posiekaj i przełóż ją razem ze śmietanką do miski, nad garnkiem z gotującą się wodą. Podgrzewaj, ciągle mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Otrzymaną polewą polej schłodzony piernik, przykrywając też jego boki. Udekoruj perełkami. Odstaw ciasto do zastygnięcia polewy.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki