Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Oddziel białka od żółtek. Mąkę, drożdże, przyprawę korzenną i sodę przesyp do oddzielnej miski i dokładnie wymieszaj. Żółtka utrzyj z cukrem do puszystej i gładkiej konsystencji. Ciągle ucierając dodawaj stopniowo do żółtek olej i miód. Gdy składniki mokre dobrze się ze sobą połączą, dodaj je do składników suchych i dobrze wymieszaj. Ciasto przełóż do blachy i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.
Wystudzony piernik przekrój poziomo na dwie części. Dolny blat ciast posmaruj powidłami śliwkowymi, przykryj go drugą połową ciasta i lekko dociśnij.
Czekoladę mleczną pokrój na mniejsze kawałki i przełóż ją do garnka. Dodaj śmietankę. Podgrzewaj na małym ogniu, aż do rozpuszczenia czekolady. Masę przełóż do miseczki i odstaw do lodówki. Gdy czekolada będzie zimna, ubij ją delikatnie mikserem, tak aby nabrała puszystości. Masę rozsmaruj na powierzchni piernika i posyp orzechami włoskimi.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki