Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C. Czekoladę gorzką drobno posiekaj, przełóż ją do miseczki i rozpuść nad garnkiem z gotującą się wodą. Masło rozpuść i ostudź. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka, wodę, rozpuszczoną czekoladę i kakao. Całość miksuj najpierw na niskich, potem na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przełóż do blachy.
Blachę z ciastem wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto wyjmij z blachy po ok. 10 minutach. Odstaw je do wystudzenia.
Czekoladę gorzką pokrój na mniejsze kawałki i przełóż ją do garnka. Dodaj śmietankę i podgrzewaj na małym ogniu, do rozpuszczenia czekolady. Polej piernik przygotowaną polewą czekoladową.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki