Piekarnik nagrzej do temperatury 175°C.
Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 minut do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wytnij ciasteczka za pomocą foremki w kształcie ludzika. Przy pomocy papierowej słomki zrób otwory na wstążki. Ciasteczka przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10 minut.
Czas pieczenia: 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę.
Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.
Pisakami narysuj obrys reniferowych uszu i pyszczka. Środek wypełnij lukrem i dokładnie rozprowadź wykałaczką. Przyklej złotą perełkę, tworząc nosek. Pisakami dorysuj rogi oraz twarze.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki