Masło utrzyj z cukrem. Dodaj miód, mąkę pszenną i żytnią, przyprawę korzenną, sodę oczyszczoną, kakao i jajko. Wyrób ciasto, zawiń w folię do żywności i włóż do lodówki na ok. 20 min. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Przy pomocy foremek wykrój pierniczki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pierniczki wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 8 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone pierniczki wystudź.
Wodę doprowadź do wrzenia, odstaw na 5 min. Torebkę z lukrem zanurz w gorącej wodzie na 3-5 min. Chwytając przez ściereczkę, wyjmij torebkę z naczynia i kilkukrotnie ugnieć, by wyrównać strukturę lukru. Odetnij róg opakowania. Udekoruj wystudzone pierniczki za pomocą gotowego lukru, dekoracji cukrowych, śnieżynek cukrowych i pisaków cukrowych.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki