Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Masło, miód, cukier i przyprawę korzenną umieść w garnku i podgrzej do rozpuszczenia składników. Odstaw do przestudzenia.
Do miski przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj szczyptę soli oraz rozpuszczone masło z miodem, cukrem i przyprawą oraz jajka. Szybko zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Odstaw do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, podsypując je mąką. Za pomocą foremki wycinaj pierniczki i układaj je na blasze.
Bakalie drobno posiekaj. Jajko roztrzep widelcem. Za pomocą pędzelka posmaruj delikatnie każdy pierniczek jajkiem i nałóż na niego bakalie delikatnie je wciskając.
Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 - 12 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone pierniczki odstaw do wystudzenia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki