Masło, miód i cukier puder rozpuść w rondelku, odstaw do przestudzenia. Mąkę przesiej do miski razem z kakao, sodą oczyszczoną, przyprawą korzenną, wymieszaj. Dodaj roztopione masło z miodem i cukrem i jajko. Całość zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw na około godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, podsypując je nieco mąką. Piekarnik nagrzej do 170°C. Wycinaj różne kształty pierniczków. Mniejszą foremką wycinaj środki. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w środku umieść po jednym cukierku.
Blachę z pierniczakmi wstaw do nagrzanego piekarnika. W razie potrzeby, pod koniec pieczenia przemieszaj cukierkowe nadzienie długim drewnianym patyczkiem, by pozbyć się pęcherzyków.
Czas pieczenia: ok. 8 - 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki