Do miski wsypać mieszankę do pierniczków, dodać masło i jajko. Całość zagnieść do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włożyć na 30 minut do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek i wyciąć ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z ciasteczkami wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Upieczone pierniczki wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Wersja 1:
Gotowe lukry przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetek przelej do rękawów cukierniczych lub foliowych woreczków, co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę.
Wersja 2:
Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na pierniczki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na pierniczkach.
Delikatnie wyciskając lukier narysuj obrys smoka wybranym kolorem, następnie je wypełnij. Perełkami cukrowymi udekoruj udekoruj grzywę, grzbiet i skrzydła smoka - najlepiej zrobić to zanim lukier całkowicie zastygnie. Oko smoka namaluj białym lukrem i naklej czarną perełkę.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki