Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.
Lukier i polewę rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie odetnij rogi opakowań i wyciśnij lukier oraz polewę do papierowych torebek lub woreczków z małym otworkiem. Lukrem udekoruj tułowia reniferów, polewą namaluj poroża i oczy. Następnie pierniczki ozdób złotymi perełkami. Pisakami cukrowymi namaluj nosy i buzie reniferów.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki