Miód z masłem podgrzewać na wolnym ogniu stale mieszając. Następnie całość przestudzić. Dodać mąkę, przyprawę korzenną oraz sodę oczyszczoną rozpuszczoną w 3 łyżkach miodu. Ciasto wyrobić, odstawić do schłodzenia w lodówce (optymalnie 2 dni). Ciasto rozwałkować (na grubość ok. 3 mm), foremkami wykroić ciasteczka.
Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Czas pieczenia: ok. 12 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę.
Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.
Aby uzyskać kolorowy wariant Lukru należy dodać na jedną porcję Lukru dowolny barwnik spożywczy w żelu Dr. Oetkera – ok. 1/3 małej łyżeczki i dokładnie wymieszać. Jedną porcję lukru można zostawić białą.
Na całkowicie wystudzone pierniczki nakładać najpierw kolorowy Lukier, aplikując go łyżeczką lub pędzelkiem – odczekać kilka minut, aż lukier zastygnie (w czasie lukrowania dobrze jest ułożyć ciasteczka na metalowej kratce, aby nadmiar lukru mógł swobodnie spłynąć). Kiedy pierwsza, kolorowa warstwa zastygnie, biały lukier przełożyć do papierowego rożka wykonanego z papieru do pieczenia i przez mały otworek wyciskać na pierniczki fantazyjne wzorki. Udekorowane pierniczki odłożyć do całkowitego zastygnięcia lukru.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki