Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek o grubości ok. 3 - 4 mm i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.
Na wystudzonych pierniczkach narysuj czarnym pisakiem wzór na aniołku: twarz, szatkę, skrzydła i włosy. Skrzydła i włosy ozdób piankami. Szatkę i aureole udekoruj posypką. Pianki i posypkę możesz przykleić do pierniczka pędzelkiem za pomocą przygotowanego przezroczystego lukru na bazie wody i cukru pudru (1/2 szkl. wody + 2 łyżki cukru pudru).
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki