Miód, przyprawę korzenną i masło umieść w garnku i podgrzewaj do rozpuszczenia składników. Odstaw do przestudzenia.
Śmietanę wymieszaj z sodą. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodaj kolejno po jednym żółtku. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Do masy jajecznej dodaj ostudzony miód z przyprawą korzenną, masłem i śmietanę. Partiami dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dobrze zagnieć. Ciasto zawiń w folię spożywcza i wstaw do lodówki na 24 godziny.
Piekarnik nagrzej do 180°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, podsypując je delikatnie mąką. Za pomocą foremki wycinaj pierniczki i układaj je na blasze.
Pierniczki wstaw do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone pierniczki odstaw do wystudzenia, a następnie przełóż je do pojemnika i zostaw najlepiej na dwa tygodnie, aby pierniczki dobrze zmiękły.
Czekoladę drobno pokrój i przełóż ją do garnka. Dodaj śmietankę i podgrzewaj na małym ogniu mieszając do momentu, aż cała czekolada się rozpuści. Każdego pierniczka polej czekoladą i zostaw do całkowitego wystudzenia na kilka godzin.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki