Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.
Jedno opakowanie białego lukru rozgrzej w gorącej wodzie, przelej do małej miseczki. Dodaj czerwony barwnik spożywczy stopniowo po jednej kropli do uzyskania wyrazistego koloru, a następnie dodaj odrobinę barwnika żółtego aby uzyskać odcień świątecznej czerwieni.
Przełóż czerwony lukier do woreczka, odetnij bardzo mały koniec i na pierniczkach narysuj mikołajom kubraczki, a reniferom obroże.
Następnie rozgrzej drugi biały lukier, przelej do woreczka, odetnij bardzo mały koniec i polukruj mikołajom brody, pompony i futerko na ubraniu, a reniferom narysuj rogi i pozostałe elementy.
Na lukier przyczepiaj również noski z perełek. Czarny pisak użyj do zrobienia oczu i zaznaczenia butów. Odkładaj pierniczki jeden obok drugiego do całkowitego zastygnięcia lukru.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki