Ciastka zbożowe przełóż do grubego worka foliowego i używając wałka, drobno pokrusz. Dodaj kakao i dobrze wymieszaj z ciasteczkami. Rozpuszczone masło stopniowo dodawaj do herbatników, aż masa zacznie być klejąca. Rozłóż równomiernie na spodzie i bokach formy do tarty o śr. ok. 23 cm. Dokładnie dociśnij, aby utworzyć stabilny spód ciasta. Wstaw do lodówki na ok. 15 minut.
Serek mascarpone razem ze schłodzoną śmietanką ubij mikserem. Pod koniec dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej. Całość delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach. Dodaj sok, skórkę z limonki i herbatę matcha. Delikatnie wymieszaj. Masę rozłóż na spodzie tarty.
Na kremie ułóż świeże truskawki pokrojone w ćwiartki. Czekoladę deserową rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, a następnie polej ciasto rozpuszczoną czekoladą. Przygotowane ciasto wstaw do lodówki na ok. 3 h.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki