Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C. Białka ubij ze szczyptą soli na pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier, cały czas ubijając. Miksuj do momentu, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
Ubitą bezę przełóż na blaszkę, formując okrągły blat. Wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 5 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po tym czasie zmniejsz temp.
Czas pieczenia: ok. 90 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 120 °C
Po upieczeniu bezę odstaw do całkowitego wystudzenia.
Truskawki (jeśli są mrożone wcześniej rozmroź) zmiksuj blenderem, dodaj sok z cytryny. Żelatynę zalej wrzątkiem, mieszaj do rozpuszczenia się żelatyny. Do żelatyny dodaj łyżeczkę zmiksowanych truskawek, po czym wszystko przelej do sosu truskawkowego i szybko wymieszaj. Odstaw do lodówki do lekkiego stężenia, mieszając od czasu do czasu.
Do miski przelej śmietankę, dodaj serek mascarpone i cukier z wanilią. Zmiksuj do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Krem przełóż na wystudzoną bezę.
Kilka truskawek odłóż z szypułkami do dekoracji, resztę pokrój na kawałki i wymieszaj z sosem truskawkowym. Truskawki z sosem nałóż na krem. Udekoruj całymi truskawkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki