Piekarnik nagrzej do temp. 150°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Białka ubij z cukrem i solą na sztywną, lśniącą pianę. Następnie dodaj pastę z wanilii a na koniec wmiksuj sok z cytryny.
Gotową masę bezową wyłóż na blasze i uformuj okrągły kształt o średnicy około 22 cm.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę w piekarniku do 110°C i susz bezę około 90 minut.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw w nim bezę do wystudzenia.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 150 °C
Czas suszenia: ok. 90 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 110 °C
Wszystkie składniki zmiksuj na jednolity waniliowy krem.
Bezę wyłóż na paterę, na niej rozprowadź równomiernie krem waniliowy.
Na wierzchu wyłóż miąższ lub pulpę z marakui. Wstaw do lodówki do schłodzenia na około 2-3 h.
*Pulpę z marakui możesz kupić w wielu marketach, dostępna jest w wygodnych, małych puszkach.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki