Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, sól i cukier. Dodaj mleko oraz żółtka, całość dokładnie wymieszaj. Mieszaninę wlej do mąki i stopniowo dodawaj rozpuszczone masło. Zagnieć ciasto. Miskę przykryj ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Kapustę przepłucz wodą i pokrój. Przełóż do miski, dodaj opłukane suszone grzyby. Dolej wodę i gotuj do momentu, aż kapusta będzie miękka. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż. Pieczarki oczyść, drobno pokrój, przełóż na gorącą patelnię, aby odparowały z wody. Następnie pieczarki dodaj do kapusty, dopraw solą i pieprzem, zagotuj. Jeżeli w farszu jest za dużo wody, trzeba ją odlać.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę posypaną mąką. Zagnieć, a następnie rozwałkuj na kształt prostokąta o wymiarach ok. 35 x 45 cm i podziel go na 4 części – paski o długości ok. 11 cm. Na brzeg ciasta nałóż farsz, całość zwiń w rulon dociskając w miejscu sklejenia. Z pozostałymi paskami ciasta postąp w ten sam sposób. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto z farszem pokrój na kawałki o grubości ok. 5 cm, ułóż na blasze, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem paszteciki posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posyp ziarnami sezamu.
Blachę z pasztecikami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono