Ciasto francuskie wyjmij z opakowania, usuń papier i zwiń w rulon. Potnij rulon ciasta na 12 kawałków.
Formę do muffinów posmaruj cienko masłem.
Każdy z kawałków rozwałkuj na okrągły placek i wykładaj je w formie do muffinów tak aby utworzyć miseczkę na krem. Odstaw do lodówki na czas przygotowania kremu.
Skrobię wymieszaj z kilkoma łyżkami mleka.
Resztę mleka wlej do rondla, dodaj ziarenka z laski wanilii, cukier, żółtka i wymieszaj rózgą kuchenną na jednolity płyn. Postaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj mieszając, aż całość będzie gorąca.
Nie gotuj, bo masa się zwarzy. Do goręcej masy dodaj wcześniej przygotowaną skrobię, wymieszaj szybko i podgrzej krótko do zgęstnienia. Odstaw do przestudzenia.
Przestudzony krem waniliowy rozłóż równomiernie do „miseczek” z ciasta francuskiego, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut.
Czas pieczenia: ok. 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 250 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki