Piekarnik nagrzej do temp. 240°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Wodę, mleko, masło i sól umieść w rondelku i zagotuj.
Po zagotowaniu jednym ruchem wsyp mąkę i wymieszaj drewnianą łyżką. Podgrzewaj ciasto mieszając, aż stanie się szkliste i będzie odchodzić od ścianek garnka, zdejmij z palnika.
Przełóż ciasto do miski, dodawaj kolejno jajka i miksuj dokładnie po każdym dodaniu. Gotowe ciasto przełóż do woreczka z okrągłą końcówką (szer. ok. 7 mm).
Na blachę z wyposażenia piekarnika wyciskaj okręgi o śr. ok. 10 cm, następnie wewnątrz wyciśnij drugi przylegający do pierwszego. Na górze, na łączeniu wyciśnij trzeci okrąg.
Z podanej proporcji powinno powstać ok. 8 gniazdek, posmaruj je lekko jajkiem roztrzepanym z niewielką ilością zimnej wody i posyp płatkami migdałów.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i natychmiast obniż temp. do 180°C.
Czas pieczenia: 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Następnie zmniejsz temperaturę i susz ciastka. Po upieczeniu wyjmij ciastka i odstaw do wystudzenia.
Czas suszenia: ok. 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 150 °C
Schłodzoną śmietankę ubij razem z mascarpone, cukrem pudrem i cukrem z wanilią na gęsty krem. Przełóż do woreczka z ozdobną końcówką.
Gniazdka przekrój w poprzek, wypełnij kremem. Możesz dodać owoce i po trochu konfitury. Przykryj górną częścią ciasta.
Na koniec oprósz delikatnie cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki