Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, cukier i sól, wymieszaj. Zrób wgłębienie, dodaj żółtka i ciepłe mleko. Ciasto dokładnie zagnieć, pod koniec dodając lekko przestudzone rozpuszczone masło. Całość zagniataj do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na grubość ok. 5 mm, nadając mu kształt prostokąta. Na połowie ciasta rozsmaruj roztrzepane jajko i posyp startym serem. Ciasto złóż tak, aby część z serem była przykryta drugą częścią ciasta, delikatnie dociśnij i wygładź. Zaczynając od krótszego boku, potnij ciasto na paski o szerokości około 2 cm. Paski ciasta skręć kilkakrotnie i ułóż na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy z paluchów posyp sezamem. Paluchy przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Blachę z paluchami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono