Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać szczyptę soli, cukier puder, 4 łyżeczki cukru wanilinowego, 3 żółtka, 1/3 buteleczki aromatu cytrynowego, 2 łyżki rumu i 100 g stopionego masła lub margaryny. Wszystko wymieszać i dodawać stopniowo letnie mleko. Ciasto wyrabiać do czasu uzyskania gładkiej konsystencji, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, krótko wyrobić i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wycinać talarki (szklaneczką o średnicy ok. 4,5 cm) i w środku każdego z nich zrobić dziurkę.
Pączki smażyć na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru z obu stron. Gotowe pączki osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Pączusie napełnić konfiturą nakładając ją łyżeczką.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki