Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jajka i mleko i zagnieć na gładkie ciasto. Na koniec dodawaj po kawałku miękkiego masła i dalej wyrabiaj do otrzymania elastycznego i błyszczącego ciasta. Włóż ciasto do miski i przykryj ściereczką, odstaw na ok. 1,5 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotuj papilotki do muffinek. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Następnie wyłóż na blat oprószony mąką, rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Wycinaj kółka o śr. ok. 7 cm. Na środek nakładaj po 1 łyżeczce dżemu i połącz każdą kulkę tak, aby dżem nie wypłynął. Kulki układaj w papilotkach łączeniem do dołu.
Papilotki z pączkami ułóż na blasze z wyposażenia piekarnika, przykryj ściereczką i odstaw na 30 - 40 min. do ponownego wyrośnięcia.
Wierzch wyrośniętych pączków posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 13 - 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu ostudź.
Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę.
Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.
Pączki polukruj.
Przepisy
Wypieki