Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier puder, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać ciepłe mleko, żółtka, aromat oraz rum, wymieszać i na końcu dodać rozpuszczone masło. Ciasto dobrze wymieszać i wyrobić przez kilka minut. Można do tego użyć miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Szklanką o średnicy około 7 cm wykrawać pączki. Na środek nakładać łyżeczkę konfitury i dokładnie skleić brzegi. Odstawiać na oprószony blat pod przykryciem do wyrośnięcia na około 20 minut.
Wyrośnięte pączki smażyć w głębokim oleju nagrzanym do 175 stopni przez kilka minut do uzyskania jasnobrązowego koloru. Należy uważać, by tłuszcz nie był zbyt nagrzany, ponieważ nasze pączki mogą zbyt szybko się spiec, a w środku być surowe.
Upieczone pączki odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiernego tłuszczu.
Kiedy pączki przestygną, posypać cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki