Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno, stopniowo dodawaj cukier. Cały czas wszystko miksując dodawaj po jednym żółtku, a na koniec dodaj wodę. Do mąki dodaj proszek do pieczenia, całość przesiej do masy jajecznej. Przygotowaną masę wymieszaj delikatnie i wylej na blachę. Ciasto dokładnie rozsmaruj na blaszce, aby rolada równomiernie wyrosła.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 12 - 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Czystą ściereczkę posyp cukrem pudrem. Upieczone ciasto odwróć do góry papierem i zdejmij go z ciasta. Ciasto zwiń w roladę wraz ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku i odłóż do wystudzenia. Zimną roladę rozwiń, ściereczkę usuń. Roladę posmaruj dżemem wiśniowym, ściśle zwiń roladę i pokrój na 28 kawałków. Miskę o śr. 23 cm wyłóż folią spożywczą. Następnie ściśle ułóż w niej kawałki rolady (ok. 18 szt.). Pozostałe kawałki odłóż do przykrycia góry kopca.
Mleko wlej do wysokiego naczynia, wsyp masę sernikową i miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj serki i miksuj jeszcze przez 2 minuty. Na koniec do masy sernikowej dodaj borówki i wymieszaj całość łyżką. Masę sernikową przełóż do miski na kawałki ciasta, wyrównaj, a na wierzchu ułóż pozostałe kawałki rolady. Ciasto wstaw na noc do lodówki. Miskę z dobrze schłodzonym ciastem odwróć do góry dnem ustawiając ciasto na talerzu. Delikatnie oddziel miskę od folii z ciastem i zdejmij folię.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki