Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem. Następnie odłożyć porcję wielkości orzecha włoskiego, dodać kakao i zabarwić na brązowo. Pozostałą masę podzielić na 3 części: jedną większą - zabarwić ją na zielono oraz dwie mniejsze - jedną zabarwić na żółto, a drugą na czerwono.
Z żółtej masy marcepanowej uformować kulkę, a następnie owal. Końce zrobić lekko spiczaste. Według uznania cytrynę można przyłożyć do sitka (aby powstała chropowata struktura skórki). Z zielonej masy marcepanowej zrobić ogonek i przykleić do cytryny.
Pozostałą żółtą masę marcepanową uformować na kształt wałeczka o długości ok. 10 cm. Końce lekko spłaszczyć. Wierzch banana wygładzić i uformować przy pomocy noża. Banan wygiąć w lekki łuk. Z jednej strony uformować żółty ogonek. Z drugiej strony przykleić kawałek brązowej masy.
Czerwoną masę marcepanową podzielić na dwie części. Do jednej części masy dodać odrobinę żółtego barwnika, aby uzyskać pomarańczowy kolor. Z masy uformować kulkę. Następnie kulkę przykładać do sitka, aby powstała chropowata struktura skórki. Z zielonej masy zrobić ogonek i przykleić do powstałej pomarańczy.
Pozostałą czerwoną masę marcepanową uformować na kształt kulki i zrobić spiczasty koniec. Drugą stronę lekko wcisnąć. W ten sposób powstanie kształt truskawki. Truskawkę obtoczyć w cukrze. Z zielonej masy uformować mały pasek. Podzielić go na 4 części. Paseczki ułożyć na truskawce w kształcie krzyżyka.
Zieloną masę marcepanową podzielić na 3 części. Jedną część lekko zagnieść i uformować owal z wcięciem, aby powstała gruszka. Przy grubszym końcu zrobić przy pomocy noża nacięcia. Z brązowej masy uformować ogonek i przyczepić go czubka gruszki. Z małego kawałka zielonej masy zrobić listek, nożem zaznaczyć unerwienie i przyczepić go do brązowego ogonka.
Z drugiej części zielonej masy marcepanowej uformować kulkę i z jednej strony zrobić delikatne wgłębienie. Z drugiej strony zrobić 5 małych nacięć. Z brązowej masy uformować kulkę i umieścić ją w nacięciach. Ogonek jabłka zrobić z brązowej masy, natomiast dwa listki uformować z zielonej masy. Następnie przykleić je do czubka jabłka.
Z pozostałej części brązowej masy marcepanowej uformować wałeczek. Z zielonej masy utoczyć 8-10 kuleczek i przyczepić je do brązowego wałeczka, aby powstała kiść winogron.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki