Trsukawki umyj, odszypułkuj, pokrój na kawałki. Gruszkę umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na kawałki.
Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier i kawałki zimnego masła, wyrób na kruszonkę.
Do garnka przelej śmietankę, 100 ml mleka i dodaj cukier. W pozostałej porcji mleka wymieszaj budyń. Śmietankę z mlekiem zagotuj, pod koniec wlej wymieszany budyń i ponownie zagotuj, przez cały czas mieszając energicznie rózgą.
Gorący budyń przełóż na dno kokilek, przykryj kawałkami owoców, a wierzch posyp obficie kruszonką. Piecz w piekarniku do uzyskania złotego koloru.
Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Przepisy
Desery
Desery
Desery