Mąkę przesiej i wymieszaj z drożdżami. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć, pod koniec dodaj rozpuszczone masło. Wyrabiaj przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Ciasto będzie się kleić. Możesz użyć miksera z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Uformuj kulkę i odłóż w misce do wyrośnięcia na ok. 1 h.
Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat oprószony mąką. Rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm i szklanką o śr. 7 cm wykrawaj okręgi, a środek oponki wytnij małym kieliszkiem o śr. 3 cm. Pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 0,5 h.
Po wyrośnięciu wkładaj oponki do rozgrzanego oleju (temp. ok. 170°C) i smaż po minucie z każdej strony.
Czas smażenia: ok. 1 - 2 min.
Po usmażeniu odkładaj oponki na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Po ostudzeniu posyp je cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki