W misce wymieszaj mąkę pszenną z solą, cukrem i drożdżami. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, mleko i na koniec oliwę z oliwek, ciągle wyrabiając ciasto za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Przykryj misę z ciastem ściereczką lub owiń folią spożywczą i odstaw w cieple miejsce do podwojenia objętości na około godzinę.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia lub nasmaruj tłuszczem i oprósz mąką.
Gdy ciasto podwoi swoja objętość, zagnieć je krótko ręcznie. Jeżeli ciasto jest klejące, dodaj odrobinę mąki i wyrób plastyczne ciasto. Ułóż je na blasze i ukształtuj w formę okrągłego bochenka. Oprósz chleb delikatnie mąką i natnij nożem, a następnie pozostaw do dalszego wyrastania na około 30 minut.
Wyrośnięty chleb wstaw do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 230 °C
Następnie zmniejsz temperaturę i kontynuuj pieczenie wg wskazówek.
Czas pieczenia: 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Upieczony chleb powinien być brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Zdejmij go z blachy i wystudź na kratce.
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono