Masło rozpuść i ostudź. Piekarnik nastaw na temp. 180°C. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka, ostudzone masło i wodę. Całość miksuj najpierw na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 5 min. do uzyskania gładkiego ciasta. Blachę o wym. 25 x 35 cm posmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto nałóż do blachy.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto wyjmij z blachy po ok. 10 min. Odstaw do wystudzenia.
Do wysokiego naczynia wlej 200 ml schłodzonego mleka. Stopniowo dodawaj krem, miksując najpierw na niskich, następnie na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty.
Wystudzony piernik wyjmij z formy i pokrój specjalną okrągłą obręczą. W zależności od śr. obręczy można wyciąć ok. 4 - 6 owalnych pierników. Zetnij wierzch ciasta. Na tak przygotowany piernik nałóż krem śmietankowy, wyrównaj krem gładkim nożem i udekoruj posypką. Posypką udekoruj bezpośrednio przed podaniem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki