Rabarbar dokładnie umyj, zetnij końce i obierz ze skóry. Pokrój na kawałki różnej długości. Grubsze kawałki przekrój wzdłuż na pół. Do miseczki wsyp cukier i obtaczaj w nim kawałki rabarbaru. Na umiarkowanie rozgrzanej patelni karmelizuj rabarbar do momentu, aż będzie miękki. Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Na dnie formy ułóż rabarbar, od brzegów do środka. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka, masło i mleko. Całość miksuj na najwyższych obrotach ok. 3 min. do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Przygotowane ciasto nałóż do foremki na rabarbar.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu ciasto odstaw na 1 h, żeby przestygło. Po tym czasie przyłóż do góry dnem paterę tuż nad ciastem, dotykając formy i ostrożnie obróć. Ciasto delikatnie wyciągnij z formy.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki